Цей кулінарний блог - спроба залишити в минулому численне переписування записничків з рецептами та забезпечити доступ до улюблених кулінарних рецептів нашої сім'ї для всіх охочих провести час на кухні. Невідоме слово "палпатіна", використане в назві блогу, швидш за все, не існує в жодній з мов світу, але особисто для мене означає найвищий ступінь похвали за приготовану страву і є синонімом до "дуже-дуже-дуже-... смачно". Авторські права на даний термін належать моїм діткам ;-))).
четвер, 3 серпня 2023 р.
Кабачки в яєшні з сиром
понеділок, 2 січня 2023 р.
Печиво "через м'ясорубку" на смальці
Назва печива походить від способу його формування - за допомогою спеціальної насадки для м'ясорубки.
Насправді рецептів для такого печива дуже багато - як досить схожих між собою, так і з інгредієнтами, що можуть дивувати (наприклад, розсіл з маринованих огірків чи помідорів). Тим не менш, кожен з таких рецептів передається вже не один десяток років від господині до господні і є актуальним в певні проміжки часу, адже таке різноманіття рецептур є відлунням дефіцитності чи дороговизни/доступності певних інгредієнтів.
Тож кожен може знайти щось на свій смак та на ті складові, які є у нього в той чи інший момент.
Мені, зокрема, до вподоби рецепти, де присутній смалець.
Рецепт #1:
1 склянка сметани,
1 склянка смальцю,
дрібка солі (якщо смалець не солоний),
1-3 ст. л. цукру (можна без нього, але потім печиво густо посипати цукровою пудрою),
1 ч.л. погашеної оцтом соди,
3,5-4 склянки борошна,
цукрова пудра (для посипання печива).
Приготування:
Сметану змішати з дуже м'яким або розтопленим смальцем, додати сіль та цукор, погашену оцтом соду, все перемішати.
Додати борошно (спочатку 3-3,5 склянки, вимісити тісто і, якщо потрібно, додати ще борошно). Кількість борошна може бути різною, адже залежатиме від густини сметани та смальцю. Тісто має бути досить тугеньке, не повинно липнути до рук.
Формувати печиво за допомогою спеціальної насадки для м'ясорубки. Смужки тіста, що виходять з м'ясорубки, ножем розділяти на окремі печива.
Випікати при температурі 180°С до золотистого кольору. Готове печиво щедро притрусити цукровою пудрою.
Млинці тонкі (налисники) на окропі
За цим рецептом виходять досить тонкі млинці, які не рвуться.
Інгредієнти:
3 яйця,
2 склянки молока,
1,5 склянки борошна,
3 ст.л. олії,
1 ст.л цукру (можна без нього, особливо якщо млинці будуть з немолодою начинкою),
дрібка солі,
1 склянка крутого окропу
Приготування:
Яйця збити виделкою з сіллю та цукром, додати 1 склянку молока та ще трішки збити.
Додати 1,5 склянки борошна, розмішати до однорідного стану.
Додати ще 1 склянку молока та 3 ст.л. олії, гарно розмішати.
Повільно влити 1 склянку окропу, помішуючи тісто.
Сковорідку розігріти та перед першим млинцем злегка змастити олією. Далі сковорідку змащувати не потрібно. Смажити млинці з двох сторін.
вівторок, 20 грудня 2022 р.
Торт "Мішка" (сухий пісочний з білково-горіховою начинкою)
Для мене цей торт - один зі смачних спогадів з дитинства, я пам'ятаю його з назвою "Мішка на Півночі".
Зараз роблю його частіше у формі пирога, не покриваю шоголадною глазуррю.
А ще цим рецептом користуюся, коли смаколик потрібно взяти в поїздку - він гарно витримує дорогу.
Інгредієнти для тіста:
4 жовтки (білки будуть використані в начинці),
3/4 скл. цукру;
100 г вершкового масла м'якого;
1 скл. борошна,
1 ч.л. розпушувача.
Для білково-горіховий начинки потрібно:
4 білки;
3/4 скл. цукру;
400 г чищених грецьких горіхів.
За бажанням: для покриття поверхні торта шоколадна глазур або розтоплений шоколад.
Приготування:
4 жовтки розтерти з 3/4 скл. цукру, щоб жовтки почали біліти. Додати м'яке масло та борошно з розпушувачем.
Тісто виходить м'яке та липкувате. Можна поставити його в холодильник, щоб трішки затверділо (але це не обов'язково).
Тим часом приготувати начинку:
4 білки збити з 3/4 склянки цукру до пишної, густої піни.
Горіхи дрібно порізати ножем або потовкти качалкою.
Подрібнені горіхи легенько вмішати в білкову суміш.
Форму вистелити пергаментом або фольгою (якщо фольгою, то злегка змастити фольгу олією).
Тісто розділити на 3 частини, одна з яких має бути трішки більша за 2 інші.
Так як тісто дуже м'яке, мені зручніше його "розплескувати" по формі руками, а не розкачувати. Але тут кожен обирає для себе більш зручний варіант.
Нижні шар тіста потрібно викласти у формі так, щоб сформувати невеликі бортики.
Зверху на тісто викласти половину начинки.
Поверх начинки викласти наступний шар тіста, знову начинку (все, що залишилося) та третій, завершальний шар тіста.
Якщо при розкачуванні та перенесенні у форму тісто рветься, можна середній та верхній шари тіста викладати шматочками - при випіканні тісто трішки розпливеться і теж буде гарний результат.
Випікати торт при т-рі 180 °С приблизно 40 хв. Верхній шар тіста має зарум'янитися.
Готовий торт покрити зверху шоколадною глазуррю або ж залишити без глазурі - він матиме вигляд пирога.
Піца на сковорідці нашвидкоруч
Актуальний рецепт для умов частих відключень світла, коли хочеться смачненького, а час на приготування дуже обмежений. Також цей рецепт виручає, коли потрібно щось ситне і якомога швидше.
Інгредієнти для тіста:
4 ст.л. сметани,
4 ст.л. майонезу;
2 яйця,
дрібка солі,
9 ст.л. борошна (без вершка).
Для начинки:
кетчуп (чи майонез або будь-який інший соус),
будь -які продукти для начинки за власним смаком (ковбаса, м'ясо, огірочки, помідори, гриби тощо),
твердий сир.
Приготування:
Всі інгредієнти для тіста змішати між собою, щоб вийшло однорідне тісто з консистенцією, як густа сметана.
Сковорідку розігріти, налити трішки олії та вилити тісто, розрівнявшти його.
Зверху змастити кетчупом чи будь-яким іншим соусом, викласти начинку та щедро притрусити тертим сиром.
Накрити сковорідку кришкою та готувати піцу на невеликому вогні хвилин 10, щоб сир розплавився.
неділя, 18 грудня 2022 р.
Печиво "Сердечка" у формі на газовій плиті
Таке печиво роблю у стрій бабусиній формі, яка призначена для газової плити.
Взагалі рецептів тіста для такого печива є багато. Наразі користуюсь таким.
Інгредієнти:
100 г вершкового масла холодного;
100 г смальцю холодного;
300 г борошна (кількість орієнтовна, може піти трішки більше);
2 ст.л. крохмалю;
2 яйця;
0,5 скл. цукру;
дрібка солі;
1 ч.л. розпушувача для печива;
ваніль на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру.
Приготування:
В миску просіяти 250 г борошна, додати розпушувач, дрібку солі (якщо смалець не солоний) та 2 ст.л. крохмалю.
Туди ж потерти на крупній тертці масло та додати смалець. Борошно з жиром руками перетерти на крихту.
До крихти додати яйця, цукор та ваніль, все перемішати. Додати ще борошна, щоб тісто не липло до рук, було електричним, але не дуже м'яким (тісто має бути матовим, бо коли воно блискуче - швидше за все, борошна мало і при смаженні печив з них буде витікати жир).
З тіста скачати кульки діаметром близько 3,5 см.
Форму поставити прогріватися на вогні.
Коли вона гарно прогріється - злегка всередині обидві половинки змастити олією (щоб олія не текла) та викласти кульки з тіста (по одній на кожне сердечко, ближче до центру). Притиснути дугою половиною форми.
Вогонь для випікання має бути не дуже великим, бо печиво почне швидко горіти і не буде пропікатися.
Через кілька хвилин форму перевернути на другу сторону і ще кілька хвилин випікати печиво з другого боку.
Тісто досить жирне, тому форму змащувати олією більше не потрібно, печиво гарно виймається.
Якщо при випіканні печива з форми починає витікати багато жиру - швидше за все, в тісто додано мало борошна і його варто додати ще.
З однієї порції у мене вийшло близько 38 печив.
неділя, 20 листопада 2022 р.
Котлетки з овочами тушковані
Інгредієнти:
500 г фаршу,
2-3 яйця (залежно від розміру яєць),
1 цибулина,
1 велика морквина (або 2 менших),
3-4 картоплини,
пару зубців часнику,
сіль, перець,
приправи (за бажанням).
Для соусу:
1 цибулина,
100 г сметани,
200 мл томатного соку або 100 томатного соусу/пасти,
0,5-1 скл. води (залежно від того, використовуємо томатний сік чи пасту)
Приготування:
Картоплю почистити, потерти на крупній тертці, віджати сік.
Моркву почистити та також потерти на крупній тертці.
Цибулину дрібно порізати кубиками або потерти на дрібній тертці.
Всі овочі додати до фаршу, туди ж додати яйця, сіль, перець та інші спеції за власним смаком (наприклад, трішки хмелі-сунелі). Фарш гарно вимішати, сформувати котлетки та злегка обсмажити їх на сковорідці на невеликій кількості олії по 2 хв. з кожної сторони.
Окремо приготувати соус для тушкування котлет:
Цибулю нарізати півкільцями та обсмажити на невеликій кількості олії. Змішати сметану, томатний сік, дрібка солі, воду, смажену цибулю.
Котлети скласти в посуд, в якому вони будуть тушкуватися, перекладаючи їх соусом. Залишки соусу вилити зверху. Довести до кипіння та тушкувати на невеликому вогні хвилин 15.
Галета із заварного тіста (пісна)
Рецепт дуже простий, з ним легко впорається і дитина. Коли дуже хочеться щось до чаю, а вдома невеликий вибір інгредієнтів або не хочеться витрачати багато часу - саме те, що потрібно.
Інгредієнти для тіста (можна зробити 2-3 галети середнього розміру):
160 мл води
120 мл олії
дрібка солі
360 г борошна
1 ч.л. розпушувача
Додатково для посипки під начинку:
2 ст.л. цукру,
1 ст.л. крохмалю
Начинка:
2-3 яблука або інші фрукти, ягоди.
Приготування:
Борошно змішати з розпушувачем.
Воду закип'ятити разом з олією та дрібкою солі, одразу вилити до борошна і гарно розмішати.
Коли тісто дещо охолоне, трішки вимісити його руками та залишити ще холонути.
Тим часом яблука помити, розрізати на четвертинки та вирізати з них серцевину з насінням. Кожну четвертинку далі розрізати на скибочки товщиною близько 5 мм.
Тісто розкачати на пергаментному папері в круг. Товщина розкачаного тіста має бути не більше 5 мм. Якщо тісто липне до качалки,його можна трішки припорошити борошном.
2 ст. л. цукру змішати з 1 ст. л. крохмалю (без гірки) та посипати тісто, не досипаючи 1,5-2 см до краю, оскільки його ми будемо загинати на начинку.
На тісто викласти яблука чи інші фрукти/ягоди (також не докладаючи на 1,5-2 см до краю), край загорнути поверх начинки.
Варто слідкувати, щоб загорнутий край не утворював великих складок і щоб ці складки були рівномірними, тоді тісто пропікатиметься більш рівномірно.
Разом з пергаментним папером, на якому розкачувати тісто, галету перекласти на деко і випікати при т-рі 180 °С близько 30 хв. Однак час випікання залежить від окремої духовки (у мене випікається довше). Орієнтир - тісто на загнутих бортиках стає сухеньким та хрумким.
Готову галету можна припорошити цукровою пудрою.
Як варіант, галету також можна зробити в непісному форматі з несолодкою начинкою. Тоді замість цукру з крохмалем тісто змастити вершковим крем-сиром або начинкою з кисломолочного сиру (сир+яйця чи сметана+сіль+спеції, зелень) та викласти зверху овочі (помідор, перець, цибуля). Злегка побризкати олією, можна також посипати кунжутом, насінням льону, соняшника тощо.
Рисова запіканка з м'ясом та сиром
Відношу цей рецепт до лінивих, коли все перемішав і постав в духовку готуватися. Смак зовсім не схожий на плов, чудовий спосіб урізноманітнити домашні страви.
Інгредієнти:
250 г сметани або вершків (якщо сметана густа, то ще + 50-100 г води),
300 г курячої грудки або нежирної м'якої свинини (можна менше чи більше - на власний розсуд);
3 яйця,
150 г сиру твердого (100 г в запіканку і 50 г посипати зверху),
250 г сирого рису (рис можна замінити булгуром),
сіль, перець мелений,
приправи (я використовую італійські трави),
помідор (за наявності) - прикрасити зверху,
кукурудза - за бажанням, але не обов'язково.
Приготування:
3 яйця збити виделкою зі 250 г сметани чи вершків (+ трішки води, якщо сметана густа).
Додати сіль, мелений чорний перець та улюблені приправи. Також додати 100 г потертого на тертці твердого сиру, все перемішати. Мені ще подобається додавати солодку кукурудзу.
М'ясо (найсмачніше виходить з курячим філе) порізати маленькими кубиками, додати до рідкої суміші.
Рис (можна замінити булгуром) промити, додати до інших інгредієнтів, все перемішати.
Вилити у змащену маслом форму, зверху прикрасити кружечками помідор (якщо є, або, за бажанням, можна змасти томатною пастою чи соусом), посипати 50 г тертого твердого сиру.
Запікати при т-рі 180 °С приблизно 30-40 хв. (потрібно орієнтуватися по своїй духовці, щоб рис був готовий і запіканка не пересушилася).
P.S. Пропорції в рецепті орієнтовні, особливо для яєць, сиру, м'яса. Тобто наповнення для рису можна обирати на власний смак та залежно від наявної їх кількості.
P.P.S. Замість м'яса пробувала класти у запіканку фрикадельки (були готові заморожені у морозилці) - теж непоганий варіант, особливо коли обмаль часу на приготування. Фрикадельки клала у запіканку після того, як вилила її у форму.
вівторок, 25 жовтня 2022 р.
Кіш закусочний
Чудовий варіант на всі випадки: для святкового столу, для створення свята у будні, для подорожі, пікніка та для походу з гостинцем у гості.
Для мене це своєрідна альтернатива піці, однак перевагою кіша є те, що він смакує як теплим, так і холодним.
Інгредієнти для тіста:
200 г борошна,
160 г масла,
1 яйце,
дрібка солі,
дрібка цукру
Інгредієнти для начинки - довільний набір. Головне правило - в кіш всі інгредієнти для начинки кладуться вже готовими (підсмаженими чи провареними). Наприклад, можна використати такі варіації:
1) куряче філе чи шинка + шампіньйони + перець болгарський + морква, цибуля + кабачок;
2) куряче філе чи шинка + ананас + плавлений сир дрібними кубиками + кукурудза;
3) сьомга + шпинат + цибуля, морква + брокколі;
4) шпинат + брокколі + кабачок + цибуля, морква;
5) шампіньйони + цибуля, морква + плавлений сир дрібними кубиками.
Заливка для кіша готується з розрахунку:
на 1 яйце
50 г сметани (можна замінити молоком, вершками, майонезом)
та 50 г сиру (використовувала твердий, плавлений - добре виходить в обох випадках).
На 1 великий кіш потрібно робити 2-3 порції заливки.
Приготування:
Для тіста масло натерти на буряковій тертці (якщо тверде), а якщо воно м'яке - просто додати до борошна. Розтерти масло з борошном в крихту.
Додати яйце, сіль, цукор. Замісити м'яке тісто та поставити його в холодильник поки готуватиметься начинка.
Для начинки кожен інгредієнт окремо нарізати на невеликі шматочки, моркву можна натерти на тертці. Потім кожен інгредієнт окремо підсмажити на сковорідці до готовності.
Форму для кіша застелити фольгою або пергаментним папером.
Тісто для кіша розкачати або розправити руками по дну форми та сформувати з нього бортики. Дно попроколювати виделкою та поставити в духовку випікатися при т-рі 180°С 15 хв.
Після цього форму з основою вийняти з духовки та шарами викласти начинку.
Для заливки всі інгредієнти збити блендером. Можна додати листя шпинату, тоді заливка вийде гарного салатового кольору.
Якщо блендера немає - сир натерти на мілку тертку, яйця зі сметаною збити виделкою, все гарно перемішати.
Кіш з начинкою залити заливкою, можна прикрасити зверху помідорами. Поставити випікатися до готовності.
вівторок, 27 вересня 2022 р.
Ліниві биточки з курячого філе
Страва, яка завжди "на розхват", в тому числі і серед дітей. Також чудовий варіант для пікніків та на перекус в дорогу.
Інгредієнти:
500 г курячого філе,
2 яйця,
2-3 ст.л. сметани або майонезу,
2 ст.л. манки,
сіль та перець за смаком,
1 ст.л. борошна або крохмалю,
1/2 цибулини потертої (бажано).
Також можна імпровізувати, додаючи консервовану кукурудзу, дрібно різаний болгарський перець, зелену цибулю чи іншу зелень, тертий твердий сир тощо.
Приготування:
Куряче філе порізати на дрібні шматочки (до 1 см).
Яйця змішати зі сметаною до однорідного стану, додати різане філе та всі інші інгредієнти, гарно перемішати і залишити на 30 хв., щоб манка розмокла.
Смажити на олії як млинці.
Смакують як гарячими, так і холодними.
Варення-повидло з яблук
Чудовий рецепт, за яким я варю варення з літніх яблук "Папіровка".
Пропорції:
на 1 кг яблук 2 скл. цукру
Приготування:
Яблука гарно вимити, обчистити від шкірки та серцевини.
Чищені шматочки яблук одразу кидати у воду, в який додано оцет (на 1 л води 2-3 ст.л. оцту) - так вони не потемніють. У цій воді яблука знаходяться, поки чиститься вся партія.
Потім воду з оцтом злити, яблука промити холодною водою, воду злити.
Залишити на пів доби, щоб яблука пустили сік.
Варити, періодично помішуючи, 20-30 хв. до потрібної густоти. При бажанні, в процесі варіння можна додати ще цукор чи трішки лимонної кислоти - залежить від смаку яблук.
Варення насипати у стерилізовані банки, закатати металевими кришками, перевернути догори дном до вистигання.
Пиріг з яблуками по типу шарлотки
Дуже вдалий рецепт пирога, який можна зробити не лише з яблуками, а й з будь-якими іншими фруктами-ягодами.
Тісто виходить досить щільним, гарно тримає форму, пиріг смачний.
За цим рецептом виходить пиріг на все деко від духовки.
Якщо пекти в звичайній круглій формі, то потрібно пів порції тіста.
Інгредієнти:
6 яєць,
250 г цукру,
1 скл. олії,
2 ч.л. розпушувача,
2 скл. борошна.
Фруктове наповнення: яблука або будь-які інші ягоди чи фрукти.
Приготування:
Яблука почистити від серцевини та нарізати скибочками товщиною 5 - 7 мм.
Далі приготувати тісто:
Яйця збити з цукром до стану густої пишної маси.
Продовжуючи збивати, поступово частинами додати олію.
Борошно змішати з розпушувачем та невеликими частинами змішати з яєчною сумішшю, акуратно перемішуючи лопаткою знизу вверх.
Деко змастити вершковим маслом, вилити тісто та посипати зверху різаними яблуками.
За бажанням, зверху пиріг можна притрусити цукром, змішаним з корицею.
Випікати при т-рі 180 °С.
вівторок, 9 серпня 2022 р.
Салат з баклажанів з помідорами
Інгредієнти:
2 баклажани,
2 помідори,
3 варених яйця,
часник,
сіль, перець,
майонез
Приготування:
Баклажани почистити від шкірки, нарізати соломкою та хвилин 10 вимочити їх у солоній воді.
Потім баклажани промити, дати воді стекти та обсмажити до готовності (вони змінять колір).
пʼятниця, 5 серпня 2022 р.
Сирні кульки (сирники-пончики)
Один зі смачних варіантів страв з використанням кисломолочного сиру.
Інгредієнти:
400 г кисломолочного сиру,
3 ст. ложки цукру,
2-3 яйця (залежно від вологості сиру),
дрібка солі,
1 ч.л. соди (не гасити),
ваніль чи ванільний цукор за смаком,
230 г борошна
Для смаження кульок:
350 мл олії,
1 ст.л. горілки (щоб кульки вбирали менше олії при смаженні)
Приготування:
До 400 г кисломолочного сиру додати 2-3 яйця, 3 ст.л. цукру та все гарно розім'яти виделкою.
Далі туди ж додати дрібку солі, 1 ч.л. соди (соду не гасити!), ваніль на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру.
Знову перемішати та додати 230 г борошна.
Тісто гарно вимішати ложкою, воно буде липким.
Для формування пончиків тісто набирати чайною ложкою, притрушувати борошном та формувати руками кульки розміром з горіх (близько 3 см). Складати на припорошену борошном дощечку.
Спочатку потрібно зробити всі кульки і лише потім ставити нагріватися олію, оскільки пончики смажаться досить швидко.
В металевий посуд з товстим дном налити олію, додати в неї (поки олія ще холодна) 1 ст.л. горілки. Лише тоді ставити олію розігріватися.
Смажити пончики в гарно розігрітій олії на середньому вогні, допомагаючи їм перевертатися. Кульки при смаженні значно збільшаться в об'ємі.
Після приготування сирні кульки викласти на паперову серветку, щоб стекла зайва олія.
За бажанням, притрусити цукровою пудрою.
Смакують і теплими, і холодними.
Готові пончики можна заморозити.
З однієї порції тіста виходить близько 37 кульок.
пʼятниця, 8 липня 2022 р.
Закусочний пиріг "Кростата" з кабачком/гарбузом. Пісочне тісто на пиві
Смачний та легкий у приготуванні закусочний пиріг. Особливо актуальним він є влітку, коли починається пора активного збору врожаю кабачків, які входять до начинки кростати.
Інгредієнти для тіста:
300 г борошна;
150 г охолодженого масла;
100 мл пива;
дрібка солі.
Інгредієнти для начинки:
2 середніх кабачка (кабачки можна замінити гарбузом);
100-200 г курятини (або 2 сосиски, чи 100-200 г будь-якого м'ясного фаршу, чи шинки);
2 цибулини;
3 яйця;
зелень, спеції за смаком (наприклад, італійські трави);
сіль, мелений перець;
200 г сиру твердого (можна сир твердий + сулугуні чи бринза).
Приготування:
Спочатку готуємо тісто.
В миску насипати просіяне борошно, додати до нього дрібку солі.
Туди ж потерти на крупній тертці охолоджене вершкове масло. Все перемішати, розбираючи руками, щоб утворилася борошняно-масляна крихта.
До крихти додати 100 мл пива, замісити однорідне тісто. Готувати тісто потрібно швидко, щоб масло не встигло розтанути.
Тісто виходить м'якеньким та дуже приємним на дотик, не липне.
Загорнути тісто в харчову плівку та покласти в холодильник, поки готуватиметься начинка.
Для начинки цибулю почистити, порізати півкільцями та поставити смажитися на невеликій кількості олії.
Коли цибуля почне золотитися, додати туди порізану на невеликі кубики курятину.
Курятину можна замінити м'ясним фаршем або порізаними на шматочки сосисками чи шинкою. Смак, відповідно, теж буде різним (з сосисками кростата за смаком нагадує піцу; мені найбільше подобається кростата з курячим філе).
Продовжити обсмажувати.
Тим часом кабачки почистити від шкірки (якщо вона вже щільна), та нарізати тонкими півкільцями. Якщо в кабачків вже сформувалися насінини, то середину вичистити ложкою.