неділя, 20 листопада 2022 р.

Галета із заварного тіста (пісна)

Рецепт дуже простий, з ним легко впорається і дитина. Коли дуже хочеться щось до чаю, а вдома невеликий вибір інгредієнтів або не хочеться витрачати багато часу - саме те, що потрібно.

Інгредієнти для тіста (можна зробити 2-3 галети середнього розміру):

160 мл води

120 мл олії

дрібка солі

360 г борошна

1 ч.л. розпушувача


Додатково для посипки під начинку:

2 ст.л. цукру,

1 ст.л. крохмалю

 Начинка:

2-3 яблука або інші фрукти, ягоди.


Приготування:

Борошно змішати з розпушувачем.

Воду закип'ятити разом з олією та дрібкою солі, одразу вилити до борошна і гарно розмішати.

Коли тісто дещо охолоне, трішки вимісити його руками та залишити ще холонути.

Тим часом яблука помити, розрізати на четвертинки та вирізати з них серцевину з насінням. Кожну четвертинку далі розрізати на скибочки товщиною близько 5 мм.

Тісто розкачати на пергаментному папері в круг. Товщина розкачаного тіста має бути не більше 5 мм. Якщо тісто липне до качалки,його можна трішки припорошити борошном.

2 ст. л. цукру змішати з 1 ст. л. крохмалю (без гірки) та посипати тісто, не досипаючи 1,5-2 см до краю, оскільки його ми будемо загинати на начинку.

На тісто викласти яблука чи інші фрукти/ягоди (також не докладаючи на 1,5-2 см до краю), край загорнути поверх начинки. 

Варто слідкувати, щоб загорнутий край не утворював великих складок і щоб ці складки були рівномірними, тоді тісто пропікатиметься більш рівномірно.

Разом з пергаментним папером, на якому розкачувати тісто, галету перекласти на деко і випікати при т-рі 180 °С близько 30 хв. Однак час випікання залежить від окремої духовки (у мене випікається довше). Орієнтир - тісто на загнутих бортиках стає сухеньким та хрумким.

Готову галету можна припорошити цукровою пудрою.


Як варіант, галету також можна зробити в непісному форматі з несолодкою начинкою. Тоді замість цукру з крохмалем тісто змастити вершковим крем-сиром або начинкою з кисломолочного сиру (сир+яйця чи сметана+сіль+спеції, зелень) та викласти зверху овочі (помідор, перець, цибуля). Злегка побризкати олією, можна також посипати кунжутом, насінням льону, соняшника тощо.





Немає коментарів:

Дописати коментар