пʼятниця, 8 липня 2022 р.

Закусочний пиріг "Кростата" з кабачком/гарбузом. Пісочне тісто на пиві



Смачний та легкий у приготуванні закусочний пиріг. Особливо актуальним він є влітку, коли починається пора активного збору врожаю кабачків, які входять до начинки кростати.

Інгредієнти для тіста:

300 г борошна;

150 г охолодженого масла;

100 мл пива;

дрібка солі.


Інгредієнти для начинки:

2 середніх кабачка (кабачки можна замінити гарбузом);

100-200 г курятини (або 2 сосиски, чи 100-200 г будь-якого м'ясного фаршу, чи шинки);

2 цибулини;

3 яйця;

зелень, спеції за смаком (наприклад, італійські трави);

сіль, мелений перець;

200 г сиру твердого (можна сир твердий + сулугуні чи бринза).


Приготування:

Спочатку готуємо тісто.

В миску насипати просіяне борошно, додати до нього дрібку солі.

Туди ж потерти на крупній тертці охолоджене вершкове масло. Все перемішати, розбираючи руками, щоб утворилася борошняно-масляна крихта.


До крихти додати 100 мл пива, замісити однорідне тісто. Готувати тісто потрібно швидко, щоб масло не встигло розтанути.

Тісто виходить м'якеньким та дуже приємним на дотик, не липне.

Загорнути тісто в харчову плівку та покласти в холодильник, поки готуватиметься начинка.

Для начинки цибулю почистити, порізати півкільцями та поставити смажитися на невеликій кількості олії.

Коли цибуля почне золотитися, додати туди порізану на невеликі кубики курятину. 

Курятину можна замінити м'ясним фаршем або порізаними на шматочки сосисками чи шинкою. Смак, відповідно, теж буде різним (з сосисками кростата за смаком нагадує піцу; мені найбільше подобається кростата з курячим філе).

Продовжити обсмажувати.


Тим часом кабачки почистити від шкірки (якщо вона вже щільна), та нарізати тонкими півкільцями. Якщо в кабачків вже сформувалися насінини, то середину вичистити ложкою.



Додати кабачки до цибулі та м'яса, посолити, поперчити. Обсмажити, щоб кабачки обм'якнули та змінили колір ("пройшлися гарячим").


Потім все викласти на тарілку, щоб вихолонуло до теплого стану.

Сир натерти на крупній тертці та додати до теплих кабачків.


Туди ж додати яйця, а також за бажанням - зелень, спеції (мені подобаються італійські трави).
!!! Якщо верх кростати теж покривати тістом, то 1 жовток залишити для змащування тіста, яке буде зверху пирога.


Тісто дістати з холодильника, дати йому пару хвилин полежати, щоб воно стало м'якішим і легше розкачувалося. 

Зазвичай із однієї порції тіста я роблю 2 кростати діаметром 25-30 см, в яких поверх начинки не ролю сіточку з тіста, тому тісто одразу діля на 2 рівні частини. 
Я якщо ж кростату покривати сіточкою, то вийде 1 пиріг, на низ якого використовуємо більшу частину тіста, а на верхню сіточку - меншу.

Викласти тісто на пергамент чи фольгу, припорошити його зверху злегка борошном та тонко розкачати в круг, діаметр якого на пару сантиметрів має бути більшим від діаметру форми, в якій випікатиметься кростата.
Тісто легко розкачується до тонкого.

Разом з пергаментом чи фольгою, на якій розкачувалося тісто, викласти його у форму, сформувати бортики.


Щоб тісто не підіймалося, попроколювати його виделкою.


Вилити начинку. За бажанням прикрасити верх кростати решіточкою зі смужок тіста, змастити їх жовтком.


Випікати при т-рі 180°С до готовності (приблизно 40-45 хв.).
Перед вживанням дати кростаті трішки охолонути, тоді начинка стане щільнішою.


P.S. Смак кабачків в начинці не домінує і практично не помітний. Майже ніхто за смаком не вгадує наявність в начинці кабачків.

P.P.S.Так як начинка волога, після випікання тісто внизу кростати може на вигляд бути дещо вологим, однак не сирим на смак!


P.P.P.S. З однієї порції тіста, якщо верх кростати тістом не покривати і тісто розкачувати тоненько, вийде 2 кростати діаметром 30 см, висотою 1-1,5 см. В такому випадку можна готувати подвійну порцію начинки, або одну половину тіста заморозити для наступного разу.









Немає коментарів:

Дописати коментар