четвер, 28 квітня 2022 р.

Лимонне / апельсинове печиво з тріщинками (на олії)

 

Чудовий смаколик для любителів лимонної випічки.

Інгредієнти:

1 яйце,

150 г цукру,

дрібка солі,

цедра 1 лимону,

30 мл лимонного соку,

100 мл олії рафінованої,

1 ч.л. розпушувача,

250-300 г борошна,

цукрова пудра (для обвалювання печива)


Приготування:

1 яйце, дрібку солі та 150 г цукру збити виделкою.

Додати цедру з одного лимона, 30 мл лимонного соку та 100 мл олії.

Окремо змішати 1 ч.л. розпушувача з 250 г (1 склянка) борошна. Додати до рідких інгредієнтів та вимагати до однорідності. Якщо тісто рідке, додати ще трішки борошна. 

Готове тісто виходить липким, тому, щоб легше було формувати печиво, ставимо його на 2 години в холодильник.

З тіста формуємо кульки діаметром 1,5 см та обкачуємо їх в цукрі та цукровій пудрі. Викладаємо на деко на відстані біля 2 см одна від одної, бо при випіканні печиво розплющиться (саме тоді на ньому утворяться тріщинки).

Випікаємо печиво 10-13 хв. при т-рі 180 °С та смакуємо з улюбленим напоєм в гарній компанії.


За цим же рецептом можна спекти апельсинове або мандаринове печиво, замінивши сік та цедру лимона соком та цедрою апельсина чи мандарина відповідно.

Шоколадне печиво з тріщинками (на олії)

 


Рецептом різних видів печива "з тріщинками"  поділилася на просторах ФБ пані Марина Гармаш. Рецепти вдалі і нескладні, інгредієнти доступні, а печиво - дуже смачне. Фаворитом для нас стало шоколадне.

Інгредієнти:

2 яйця,

1 склянка цукру,

ваніль,

дрібка солі,

4 ст.л. какао,

5 ст.л. олії рафінованої,

1 ч.л. розпушувача,

1 скл. борошна (250 г)

цукрова пудра (для обвалювання печива)


Приготування:

2 яйця збити з 1 склянкою цукру та дрібкою солі (збивати близько 5 хвилин).

Додати 5 столових ложок рафінованої олії, перемішати.

Окремо змішати 4 столові ложки какао, 1 чайну ложку розпушувача та 1 склянку борошна. Цю суміш додати до рідких інгредієнтів та перемішати до  однорідного стану.

Готове тісто поставити у холодильник на пару годин, щоб воно стало твердішим. Хоча коли у мене обмаль часу, я у холодильник тісто не ставлю, а формую печиво одразу.

З тіста сформувати кульки діаметром приблизно 1,5 см. Кожну кульку обваляти у цукровій пудрі та викласти на деко, щоб між ними була відстань по кілька сантиметрів, бо при випіканні печиво почне розплющуватися.

Випікати 10 хв. при т-рі 180 °С (печиво буде м'яким). Якщо пекти трішки довше, печиво стане твердим та хрустким, як сухарик. Тож кожен може підібрати варіант на свій смак.

Таке печиво виглядає ефектно і чудово підходить на подарунок.

вівторок, 12 квітня 2022 р.

Пісний шоколадний кекс-брауні, бісквіт для тістечок "Картопля"

Цим рецептом поділилася п. Оксана Середюк в одній з кулінарних груп у ФБ. Зацікавив він мене тим, що на прикріпленому до рецепту фото був на вигляд дуже смачний кекс, а набір продуктів - дуже невибагливий.

Перша ж спроба виявилася вдалою - оцінили і мої, і сусідські діти, що збіглися на шалений шоколадний аромат.

Кекс дійсно за смаком схожий на брауні. А ще він виходить дещо крихким, що наштовхнуло мене на думку про те, що він чудово підійде в якості шоколадного бісквіту для тістечок "Картопелька".

Інгредієнти:

Для тіста:

1,5 - 2 склянки борошна,

3 ст. л. какао,

0,5 ч.л. соди,

дрібка солі,

1 скл. цукру,

1 скл. води холодної,

1/4 склянки рафінованої олії,

1 ст. ложка оцту,

1 ч. л. розчинної кави,

ваніль, цедра - за бажанням.


Для шоколадної помадки (за бажанням, або можна використати будь-який інший рецепт):

3 ст. л. сметани,

3 ст. л. цукру,

3 ст. л. какао


Приготування:

Просіяти в миску 1,5 склянки борошна, додати до нього 3 столові ложки какао, 0,5 чайної ложки соди, дрібку солі . 

Окремо в іншій посудині в 1 склянкці води розчинити 1 чайну ложку розчинної кави, додати 1 склянку цукру, 1/4 склянки рафінованоі оліі, 1 столову ложку оцту. 

Розмішати все до розчинення цукру і всипати суху суміш, старанно вимішати до однорідного стану. 

Вилити тісто в змащену маслом чи олією і посипану борошном форму, пекти протягом 35- 40 хвилин при т-рі 180 -200 гр. (перевіряти готовність дерев'яною паличкою).

За бажанням, готовий кекс полити шоколадною помадкою, посипати смаженими горіхами, кунжутом тощо.


Приготування шоколадної помадки:

Цукор змішати з какао, щоб не залишилося грудочок, змішати зі сметаною та проварити на невеликому вогні, помішуючи, щоб суміш почала густішати.

середа, 28 липня 2021 р.

Малинове варення з бананом

 


Таке варення чудово урізноманітнить давносдавно звичні смаки ягідних смаколиків для зимових вечорів. Банан тут додає малині досить специфічного смаку, тож раджу для першого разу варити невелику порцію, щоб визначитися з тим, чи прийдеться такий варіант до вподоби.

Інгредієнти:

1 кг малини,

250 г банану,

800 г цукру,

лимонна кислота на кінчику чайної ложки (за бажаннямв; по кількості орієнтуватися на власний смак),

1-2 ст.л. коньяку (за бажанням)


Приготування:

Малину змішати з цукром.

Чищений банан порізати на кубики приблизно 1*1 см та додати до малини.

Все перемішати та поставити варитися (бажано в посуді з товстим дном, щоб варення не пригорало), періодично помішуючи.

Коли закипить, додати лимонну кислоту та коньяк.

Після закіпання варити 5-10 хвилин. 


Розлити  варення у простерилізовані банки, закрутити їх кришками та перевернути догори дном до повного охолодження.


В готовому вигляді варення має не яскравий червоний колір, а дещо темнуватий відтінок, що дає банан. Однак це жодним чином не впливає на смак.



середа, 6 січня 2021 р.

Закусочні кульки з курячим філе

Вдалий варіант закуски для святкового столу, фуршету.

Інгредієнти:

230 г курячого філе,

80 г твердого сиру,

2 яйця,

1 ст.л майонезу (можна замінити вершковим сиром або сметаною з додаванням гірчиці),

сіль,

мелений чорний перець,

грецькі горіхи  (або кунжут чи дрібно порізана зелень) для обвалювання кульок

Приготування:

Куряче філе відварити, остудити та порізати на дрібні шматочки.

Сир потерти на дрібній тертці.

Варені яйця потерти на дрібній тертці.

Все перемішати, додати за смаком сіль та мелений чорний перець, заправити майонезом.

З отриманої суміші скачати невеликі кульки діаметром близько 2,5-3 см. Кожну кульку обкачати в подрібнених грецьких горіхах чи смаженому кунжуті (або дрібно порізаній зелені).



вівторок, 5 січня 2021 р.

Апельсиновий пиріг


Легкий у приготуванні, смачний і неймовірно красивий пиріг!

Інгредієнти:

2 яйця,

150 г цукру,

60 г (це приблизно 1/3 склянки) олії,

2 апельсини,

200-250 г борошна,

16 розпушувача,

дрібка солі,

масло для змащування форми


Приготування:

Яйця збити зі 150 г цукру до певного побіління (можна виделкою, цього достатньо).


По трішки додати 60 г олії, продовжуючи збивати.

Натерти на дрібній тертці цедру з 1 апельсина та вичавити з нього сік (у мене виходить близько 80 мл соку). Додати цедру та сік до тіста, гарно вимішати.

Додати дрібку солі та частинами (не все одразу) додавати борошно, перемішане з розпушувачем. Може знадобитися не вся кількість борошна, адже кількість апельсинового соку в різних апельсинів буде різною). Тісто має бути як густенька сметана. Все гарно перемішати.


Форму (орієнтовний діаметр форми - від 20 см) вистелити фольгою, змастити маслом або олією, посипати цукром.

Другий апельсин порізати на тонкі скибочки, викласти їх в один шар на дно форми.

!!! Шкірка апельсина може мати легку гірчинку, тому для тих, кому така цитрусова гірчинка не подобається, шкірку з апельсина краще почистити.


Зверху на апельсини вилити тісто.


Випікати при 180°С  35-40 хвилин.


Готовий пиріг у формі накрити зверху дощечкою або тарілкою і перевернути. Акуратно зняти фольгу.


Пиріг виходить ароматним, м'якеньким всередині.









пʼятниця, 11 грудня 2020 р.

Томатні крекери з часником та кропом

 


Чудові хрусткі, несолодкі, пісні крекери, які швидко і легко готуються. Рецепт можна віднести до економних, а смак подобається і дітям, і дорослим.

Якщо печиво додатково зверху підсолити перед випічкою - вийдуть чудові солоні крекери до пива.

Інгредієнти:

100 мл томатного соку,

70 мл олії (приблизно 4 ст.л.),

3 великі зубці часнику,

кріп свіжий,

дрібка солі,

дрібка чорного меленого перцю,

0,5 ч.л. розпушувача для печива,

1,5 скл. борошна

Приготування:

Томатний сік, олію, сіль, перець, кріп та часник збити блендером до подрібнення часнику та кропу.

Додати борошно, змішане з розпушувачем, замісити однорідне тісто. Розділити його на 2-3 частини.

Кожну частину розкачати в тонкий пласт, товщиною близько 3 мм, вирізати печиво та викласти його на деко, змащене олією або припорошене борошном.


Чим тонше розкачати тісто, тим більш сухенькими, хрусткими будуть крекери.

З однієї порції виходить одне деко печива.

Випікатати при т-рі 180°С. Важливо слідкувати, щоб печиво гарно підсушилося, однак не згоріло, оскільки воно довгий час при випіканні залишається блідим. Як тільки почнуть ледь темнішати краї печивок - витягувати, бо потім воно швидко згорає.






неділя, 22 листопада 2020 р.

Яблучні оладки

 


Оладки для тих, хто любить, щоб було мало тіста і багато начинки. При цьому, не потрібно витрачати час на ліплення, все дуже швидко і легко.

Взагалі такі оладки я готую без дотримання чіткого рецепту, беручи кількість інгредієнтів "на око". Тож далі кількості вказано орієнтовні:

Інгредієнти:

9 невеликих або 6 великих яблук,

1 скл. сметани (можна замінити несолодким йогуртом, кефіром, кислим молоком або сироваткою),

1-2 яйця,

2 стол. л. цукру (не обов'язково, особливо якщо потім подавати оладки з варенням чи згущеним молоком, то цукор не потрібен),

0,5 ч.л. соди,

дрібка солі,

борошно.

Приготування:

Яблука потерти на буряковій тертці (разом зі шкіркою).

Соду додати до сметани (або іншого кисломолочного продукту, з яким будемо готувати оладки), щоб сода погасилася.

Додати до яблук всі інгредієнти, перемішати. Кількість борошна має бути така, щоб тісто по консистенції вийшло як густа сметана.

Смажити на невеликій кількості олії. При смаженні на першій стороні накривати кришкою, на другій - без неї.





Оладки мають ніжну, сочну структуру та приємний яблучний аромат.



субота, 21 листопада 2020 р.

Свіжа овочева приправа для супу

 


Інгредієнти:

1 кг моркви,

1 кг цибулі,

1 кг болгарського перцю (за бажанням),

1 кг помідорів (за бажанням),

багато петрушки (чи іншої зелені, хто яку любить додавати в суп),

сіль не йодована (в пропорції 1:8 до ваги овочів)

Приготування:

всі овочі та зелень помити, почистити та перемолоти (крім помідорів, їх краще дрібно різати).

Вагу овочів, які взято для приготування приправи, поділити на 8 - отримаємо вагу солі, яку потрібно до цих овочів додати (можна брати трішки меншу кількість солі).

Перемішати овочі, зелень, сіль, розкласти в сухий, чистий посуд і поставити в холодильник. Частину приправи можна заморозити.

При приготуванні супів додавати кілька ложок приправи. Важливо пам'ятати, що в ній є сіль, тож суп солити вже не потрібно!!!



Перемелена морква з цибулею та петрушкою мені нагадують приправу "10 овочів".


Перець для фарширування (консервація)


Дуже зручна загатовка на зиму для приготування фаршированого перцю.

Інгредієнти:

перець болгарський солодкий, 

лимонна кислота,

вода (кип'яток)


Приготування:

Перець вимити, почистити як для фарширування.

Скласти перець у банку (можна пірамідою, складаючи перчину в перчину), залити кип'ятком і залишити на 10 хвилин, щоб перець прогрівся.


Злити воду з банки, залити перець новою порцією крутого кип'ятку (до самого верху банки), додати 0,7 ч.л. (без верха) лимонної кислоти та закатати.

Банку перевернути догори дном, укутати, залишити до вистигання.


Перед фарширування просто злити воду і начинити перець фаршем, як і у випадку зі свіжим.


В одну трилітрові банку і мене вмістилося близько 20 перчиків.

Пончики із заварного тіста (чуррос)

 Інгредієнти:

60 г масла,

2/3 склянки води,

сіль,

1 ст.л. цукру,

ваніль на кінчику ножа або 0,5 пак. ванільного цукру,

2/3 скл. борошна,

2 яйця,

300 г олії (для смаження пончиків),

цукрова пудра для посипання пончиків


Приготування:

Довести до кипіння воду з маслом, цукром, сіллю, ваніллю і в киплячу суміш додати борошно. Зняти з вогню і все швидко вимішати до однорідності, щоб тісто заварилося. Дати трішки охолонути. 

По одному додати 2 яйця, теж гарно вимішати.

Олію налити в сковорідку чи казанок, гарно прогріти.

Викласти тісто в кондитерський мішок і видавлювати пончики в розігріту олію. Смажити їх з двох сторін до золотистого кольору. Після витягування бажано викласти на паперову серветку, щоб та ввібрала в себе зайву олію.

Чурроси посипати цукровою пудрою.

Печиво "Кокосанки" (без борошна)

 

Фірмове, суперкокосове печиво, яке готує моя  донька Дарія. Враховуючи те, що вона любить солоденьке, але не любить витрачати на його приготування багато часу, дане печиво є ідеальним і за смаком, і за витратами сил і часу.

Ще одна назва цього печива - "Монблан". Так його називає мій син Данило, коли печиво сформовано у формі пірамідою.

Інгредієнти:

250 г кокосової стружки,

150 г цукру,

3 яйця


Приготування: всі інгредієнти змішати, сформувати з них кульки або пірамідки, викласти їх на вистелене пергаментом деко і випекти при температурі 190 °С 25 хвилин (до появи легкої золотинки). Дати охолонути і тоді зняти з пергаменту.



середа, 18 листопада 2020 р.

Ліниві пиріжки з яйцем і зеленню (оладки)

 

Вдала варіація на тему пиріжків з яйцем та зеленню - оладки з таким же наповненням. 

Інгредієнти:

1 склянка кефіру (або кислого молока, або сироватки),

0,5 ч.л. соди,

0,5 ч.л. солі,

1 - 1,5 склянки борошна,

2 варених яйця,

невеликий пучок зеленої цибулі,

олія для смаження оладок


Приготування:

До 1 склянки кефіру додати 0,5 ч.л. соди, перемішати. Сода погаситися в кефірі, про що свідчитиме поява пінки.

Додати 0,5 ч.л. солі та 1 склянку борошна, перемішати. Тісто на ці оладки має бути дещо гучстішим, ніж для звичайних оладок, тож за потреби - додати ще борошна. 

Потім до тіста домішати порізані кубиками яйця та дрібно порізану зелену цибулю.


Смажити оладки на невеликій кількості олії, накриваючи кришкою.