середа, 3 квітня 2024 р.

Дуже лимонний пиріг. Пісочне тісто-крихта



Насичений смак лимону та повітряна крихта тіста - ідеальна лимонна випічка! 

З однієї порції виходить пиріг товщиною близько 1 см на все деко від духовки (30*40 см).

У меншій формі пиріг буде вищим (відповідно, буде інший час випікання), або можна зробити пиріг з половини порції.


Інгредієнти для тіста:

200 г вершкового масла

0,5 ч.л. солі

100 г цукру

500 г борошна


Начинка:

5 лимонів

450 - 500 г цукру


Приготування:

Масло потерти на крупній тертці та змішати з борошном. Також туди додати сіль та цукор, все перетерти руками на крихту. Саме таким буде тісто для пирога, більше з цією крихтою нічого робити не потрібно.


Далі потрібно приготувати начинку:
Лимони помити, порізати на шматочки та обов'язково вийняти кісточки. Якщо лимон товстошкірий, то можна шкірку обчистити та видалити з неї білу частину (оскільки вона може дати гірчинку), а для начинки використати сам лимон та жовту цедру з нього.
Лимон з шкіркою перемолоти через м'ясорубку або подрібнити на пюре блендером та змішати з цукром.


На дно форми рівномірним шаром насипати 3/4 тіста (борошняно-масляної крихти). Розрівнювати крихту потрібно акуратно, не втрамбовуючи її.


Зверху ложкою невеликими порціями вилити начинку, також акуратно її розрівнюючи, щоб не встрамбовувати крихту та перемішувати начинку з нею.


Поверх начинки рівномірним шаром посипати залишок тіста.


Випікати при т-рі 180° С приблизно 50 хвилин. Пиріг стане злегка золотавим, по крям почне темніти начинка.


Готовий пиріг ще у формі розрізати на порційні шматочки, щоб зручніше було їх звідти діставати і пиріг не ломався. Якщо ж принципово, щоб пиріг був цілий, тоді краще пекти його у роз'ємній формі і вистеляти її пергаментом.


Залишити пиріг до вихолонення (якщо вистачить терпіння).













Немає коментарів:

Дописати коментар