Тісто за цим рецептом вважаю універсальним: з нього роблю вареники, галушечки, коржі (на коржі з маком, а аткож коржі замість хліба), смажені пиріжки, перепічки з картоплею чи сиром.
Процес приготування тіста та особдивості начинок, описані в цьому рецепті, стосується приготування парових варентків загалом, незалежно від того, готуються вони на пару на марлі над каструлею (чи в пароварці), або ж на сковорідці. Відмінність лише в тому, як проходить їх "пропарювання" - в даному випадку саме "пропарювання" на сковорідці.
Для тіста нам знадобиться:
0,5 л кислого молока (або кефіру, або сироватки)
1 ч.л. соди
0,5 ч.л. солі
сіль
борошно
Варіанти начинки:
1. Варене картопляне пюре зі смаженою цибулею
2. Капуста тушкована
3. Домашній сир з кропом чи іншою зеленню
4. Домашній сир з яйцем та цукром
5. Варене картопляне пюре з тушкованою капустою
6. Яблука
7. Вишні
Також ожна використати і інші начинки на власний смак, однак для приготування вареників саме таким способом (на сковорідці), мені не подобається використовувати дуже соковиті ягідні чи фруктові начинки, так як вареники тоді виходять дещо "резиновими", а не пухкими.
Для приготування вареників також потрібна марля
....
Приготування тіста:
До ледь теплого кислого молока (або сироватки, кефіру замість кислого молока) додати сіль, перемішати. Соду змішати з борошном (для початку борошна взяти 3 склянки, а потім додавати по трішки ще), гарно вимішати з кислим молоком (сироваткою, кефіром).
Загальна кількість борошна буде залежати від того, на чому робити тісто - для сироватки піде більше борошна, для кислого молока чи кефіру - менше, бо воно густіше.
В результаті тісто має бути досить пружне, гарно відлипати від рук.
Після вимішування дати тісту відпочити десь 20 хв., щоб всі його інгредієнти гарненько "потоваришували". За цей час воно стане дуже приємним на дотик, м'яким, піддатливим для ліплення.
Тісто розділити на 5 частин.
З кожної частини формує "ковбаску" діаметром приблизно 4 см та нарізаємо її на шмоточки товщиною 1 см.
Припорошуємо нарізані шматочки борошном та руками або качалкою розплескуємо/розкачуємо у пласкі кола товщиною 0,5 см.
Накладаємо начинку, заліплюємо вареники.
"Пропарювання" вареників на сковорідці:
Для приготувнані на сковорідці потрібна вода, марля (можна замінти бинтом) та щільна кришка для сковорідки.
Дно сковорідки вистелити марлею у 2 шари.
Зверху марлі налити 0,5-до 1 скл. води (щоб на дні сковорідки був шар води приблизно 0,5 см).
Накрити кришкою та ввімкнути нагрів сковорідки.
Коли почне утворюватися водяна пара, викласти на марлю вареники, щільно накрити кришкою та "парити" їх так 5 хв.
Потрібно слідкувати, щоб вода не випарувалася повністю, бо тоді вареники прилипнуть.
Зняти першу партію вареників, знову налити воду та одразу в неї викладати наступну партію вареників (чекати закіпання води не потрібно).
Також "паримо" вареники 5 хв.
Зазвичай, я одночано і ліплю вареники, і ставлю їх готуватися - поки одна партія готується, наступна ліпиться. Так робота йде швидше.
Готові вареники з солодкою начинкою викладаю на рушничок, а коли трішки підсохнуть від води та пари, викладаю на тарілку і злегка посипаю цукром (хоча, за бажанням, можна і одрзу виймати в миску з розтопленим маслом).
Перед приготуванням вареників із солоною начинкою я, зазвичай, смажу багатенько цибулі і готові вареники одразу обмішую із такою засмажкою.
Немає коментарів:
Дописати коментар