Торт смачний, досить шоколадний та ситний, разом з тим дуже солодкий, тому, дещо відступаючи від оригінального рецепта, я додаю до нього певну кислинку - вишні чи малину, щоб не було приторно.
Дуже зручно, якщо заготовку з безе зробити напередодні, тоді приготування торту займе менше часу, якщо ж залишити все на один вечір - досить загайно.
Для безе:
3 білки
1 скл. цукру або цукрової пудри
2-3 вафельні коржі (коржі для вафельного торта)
Для шоколадного бісквіта:
1 скл. сметани
1 скл. цукру
3 жовтки
3 ст. л. какао
1 ч.л. соди (погасити оцтом)
1,5 скл. борошна
Крем:
1 пач. масла (200 г) кімнатної температури
1 банка (400 г) згущеного молока (варене чи не варене - на свій смак або по наявності - і так, і так смачно)
+ якісь кисленькі ягоди (наприкад, малина або вишні)
Шоколадна глазур (по бажанню):
7 ст.л. цукру змішати з
7 ст. л. какао +
7 ст.л. сметани.
Все перемішати та варити на невеликому вогні до повного розчинення цукру та до початку загусання глазурі.
Для цукрового сиропу (при бажанні додатково пропитати коржі):
цукор
вода
коньяк
Приготування безе:
Білки збити з цукром чи цукровою пудрою до стану стійких піків (щоб при перевертанні білкова суміш не випадала з посудини)
Намастити білковою масою коржі для вафельного торту та поставити в духовку сушитися при т-рі 160 град. С
Приготування бісквіту:
цукор змішати з какао, додати жовтки, сметану, гашену соду та борошно, все перемішати.
Вилити в форму та випекти при т-рі 180-170 град. С до готовності.
Вийняти готовий корж, остудити та розрізати на 3-4 коржі (залежить від діаметру форми та висоти готового бісквіту)
Крем:
м'яке масло збити до пишності, додати згущене молоко, ще трішки збити
Збірка торта (якщо розрізати бісквіт на 3-4 коржі):
нижній корж змастити кремом,
ягоди (за бажанням),
бісквіт,
крем
бізе (вафлею вниз),
крем,
ягоди (за бажанням),
бізе (вафлею вверх),
крем,
ягоди (за бажанням),
бісквіт,
крем (якщо є ще один бісквіт),
бісквіт (якщо є),
шоколадна глазур.
Зверху кожен може прикрасити торт за власним смаком - можна просто притрусити трішки цукровою пудрою, або ж покрити кремом, або ж полити шоколадною глазуррю.
В моєму варіанті - глазур та малина або ж глазур та апельсин чи буль-які інші ягоди/фрукти за смаком.
Для любителів горіхів можливий також варіант додати смажені горіхи в безе перед його випіканням або ж додати їх до крему, або ж - густо насипати між шарами безе.
P.S. Часто формую не один, а 2 торти, використовуючи на кожен по одному білковому коржеві. З одним тортиком можна сміливо іти в гості, а другим - насолоджуватися вдома.
Немає коментарів:
Дописати коментар