вівторок, 26 грудня 2017 р.

Галушечки "Олюшечки" парові


Назва цих галушок пов'язана з наступною історією:
мій син Данилко дуже любить спостерігати та брати участь у приготуванні їжі. Він завжди розпитує про те, що я готую, як я готую, пробує на смак і т.д. Коли він був ще зовсім маленьким, запитавши мене про страву, яку я готую та почувши нове для себе слово "галушечки", він не одразу його запам'ятав. Тож коли знову захотів галушечок, попросив мене приготувати "алюшечки". Далі ще були такі варіанти назв, як "галюшечки" та "олюшечки" (цей варіант мені, як Ользі, особливо лестить ;-)). Тож відтоді цю страву ми називаємо не галушками, а "алюшечками", "галюшечками", "олюшечками". А віднедавна - ще й "мамушечками". Як сказав мій син, "це - смак мами".

Вже багато років підряд готую галушечки і вареники на водяній парі, оскільки їхній смак мені подобається набагато більше, ніж смак зварених у воді. Для приготування використовую велику каструлю з високою (не пласкою) кришкою, марлю та резинку, якою обв'язую марлю на каструлі, щоб вона не спадала, утворюючи площину, на якій "паритимуться" галушки та вареники.

Для тіста нам знадобиться:
0,5 л кислого молока (або кефіру, або сироватки)
1 ч.л. соди
0,5 ч.л. солі
сіль
борошно

До ледь теплого кислого молока додати сіль, перемішати. Соду змішати з борошном (для початку борошна взяти 3 склянки, а потім додатвати по трішки ще), гарно вимішати з кислим молоком.
Загальна кількість борошна буде залежати від того, на чому робити тісто - для сироватки піде більше борошна, для кислого молока - менше, бо воно густіше.
В результаті тісто має бути досить пружне, гарно відлипати від рук.
Після вимішування дати тісту відпочити десь 20 хв., щоб всі його інгредієнти гарненько "потоваришували". За цей час воно стане дуже приємним на дотик, м'яким, піддатливим для ліплення.

Далі відрізаємо невеликі шматки тіста, формуємо з них ковбаски діаметром близько 3-4 см, ріжемо їх на шматочки товщиною до 1 см.


Тим часом в каструлю наливаємо воду (4-5 см), зверху накриваємо каструлю марлею та тугенько фіксуємо марлю навколо каструлі резинкою, утворюючи на поверхні каструлі марлеву платформу для галушок.
Дуже важливий момент: кінці марлі та резинки не мають звисати до низу, щоб не загорілися (особливо на газовій плиті)!!!

Замість марлі та резинки можна використати металеве сито і поверх нього марлю.

Коли вода в каструлі закипить, викладаємо на марлю галушки.



Накриваємо кришкою (кришка має бути не пласка, а випукла, щоб вона не торкалася галушок. Якщо такої кришки немає, можна використати велику глибоку миску). Залишаємо готуватися на водяній парі 5 хв. Вода в каструлі в цей час має сильно кипіти.


Тим часом підсмажуємо півкільцями нарізану цибулю. Хто любить галушки зі шкварками - також смажимо шкварки. Готові галушки знімаємо з пару та перемішуємо із зажаркою.






галушки, галушечки, олюшечки, алюшечки, галюшечки, кисое молоко, кефір, сироватка, без яєць, сода, борошно, цибуля, економ, рецепт галушок, покроковий рецепт, парові вареники, тісто на пару, галушки парові, галушки на пару, кулінарний блог, вареники на пару, тісто для вареників на пару, паровые вареники, паровые галушки, вареники на пару, тесто для вареников на пару, тесто для паровых вареников, простокваша, без яиц, лук, сыворотка, мука, тесто, рецепт теста на пару, кулинарный блог, пошаговый рецепт, рецепт с фото, эконом, рецепт з фото

Немає коментарів:

Дописати коментар