За основу взято рецепт, за яким пече паски моя тітка Лариса, а у мене він чудово прижився та кожен рік чимось вдосконалюється.
За оригінальним рецептом нам потрібно:
0,5 л молока
0,5 пачки свіжих дріжджів
6 яєць (тільки жовтки)
0,5 пачки м'якого маргарину або масла
1 скл. цукру
борошно (щоб тісто було м'яке)
Я ще додаю:
родзинки (кількість - за смаком; смачно, коли кілька видів родзинок, або родзинки і цукати)
0,5 плитки шоколаду (подрібнити на шматочки десь 0,7 - 1 см))
1 ст. л. кон'яку
лимонну цедру
Приготування тіста:
Дріжджі розвести в теплому молоці.
Жовтки розтерти з цукром та додати до молочно-дріжджової суміші.
Додати кон'як та лимонну цедру.
Додати масло, потерте на буряковій тертці (якщо масло м'яке - просто додати його, не натираючи).
Залишити тісто підходити, поки воно не збільшиться вдвічі.
Коли тісто підійшло, обім'яти його та, по бажанню, вмісити в нього родзинки, цукати, шматочки шоколаду (шоколад подрібнювати не дуже мілко, щоб його смак відчувався з готовому виробі).
Форми для пасок змастити маслом та припорошити борошном.
Мої діти дуже люблять малесенькі пасочки, які ми потім ще й даруємо дітям знайомих та сусідів. Тому в якості форм для таких малесеньких пасок я використовую чайні чашки від сервізу.
Далі тісто розділити на шматочки розміром 1/3 форми та розкласти по формам, дати тісту ще раз підійти.
Коли тісто у формах підійшло, якщо потім пасочки не будемо нічим прикрашати, змащуємо їх поверхню яйцем, збитим з молоком чи водою (для блискучої скоринки).
Випікаємо до готовності (я починаю випікати при т-рі 200 град. С, а потім зменшую т-ру та слідкую, щоб пасочки зверху не пригоріли. Якщо починають пригорати, а тісто ще не випеклося (пасочка ще досить важка), їх можна прикрити зверху фольгою.
Коли пасочки випечуться, вони стануть легкими.
Виймаємо, даємо трішки охолонути, виймаємо з форм та, по бажанню, прикрашаємо.
Прикрашати можна білковою глазуррю, або глазуррю з цукрової пудри та лимонного соку, або шоколадом чи шоколадною помадкою - кому що більше подобається.
Тісто виходить пористим, повітряним, ароматним.
паска великодня великоджній хліб дріжджове тісто родзинки шоколад кулінарний блог покроковий рецепт рецепт з фото святкова випічка пасха кулинарный блог рецепт с фото пошаговый рецепт дрожжевое тесто изюм пасхальный хлеб праздничная выпечка к чаю до чаю кулич пасхальный пасха
Немає коментарів:
Дописати коментар