середа, 20 вересня 2017 р.

Великодня паска










За основу взято рецепт, за яким пече паски моя тітка Лариса, а у мене він чудово прижився та кожен рік чимось вдосконалюється.

За оригінальним рецептом нам потрібно:
0,5 л молока
0,5 пачки свіжих дріжджів
6 яєць (тільки жовтки)
0,5 пачки м'якого маргарину або масла
1 скл. цукру
борошно (щоб тісто було м'яке)
Я ще додаю:
родзинки (кількість - за смаком; смачно, коли кілька видів родзинок, або родзинки і цукати)
0,5 плитки шоколаду (подрібнити на шматочки десь 0,7 - 1 см))
1 ст. л. кон'яку
лимонну цедру

Приготування тіста:
Дріжджі розвести в теплому молоці.


Жовтки розтерти з цукром та додати до молочно-дріжджової суміші.


Додати кон'як та лимонну цедру.


Додати масло, потерте на буряковій тертці (якщо масло м'яке - просто додати його, не натираючи).


Змішати все разом та додати борошно, щоб вийшло м'яке тісто.


Залишити тісто підходити, поки воно не збільшиться вдвічі.
Коли тісто підійшло, обім'яти його та, по бажанню, вмісити в нього родзинки, цукати, шматочки шоколаду (шоколад подрібнювати не дуже мілко, щоб його смак відчувався з готовому виробі).



Форми для пасок змастити маслом та припорошити борошном.
Мої діти дуже люблять малесенькі пасочки, які ми потім ще й даруємо дітям знайомих та сусідів. Тому в якості форм для таких малесеньких пасок я використовую чайні чашки від сервізу.
Далі тісто розділити на шматочки розміром 1/3 форми та розкласти по формам, дати тісту ще раз підійти.



Коли тісто у формах підійшло, якщо потім пасочки не будемо нічим прикрашати, змащуємо їх поверхню яйцем, збитим з молоком чи водою (для блискучої скоринки).
Випікаємо до готовності (я починаю випікати при т-рі 200 град. С, а потім зменшую т-ру та слідкую, щоб пасочки зверху не пригоріли. Якщо починають пригорати, а тісто ще не випеклося (пасочка ще досить важка), їх можна прикрити зверху фольгою.
Коли пасочки випечуться, вони стануть легкими.
Виймаємо, даємо трішки охолонути, виймаємо з форм та, по бажанню, прикрашаємо.



Прикрашати можна білковою глазуррю, або глазуррю з цукрової пудри та лимонного соку, або шоколадом чи шоколадною помадкою - кому що більше подобається.







Тісто виходить пористим, повітряним, ароматним.







паска великодня великоджній хліб дріжджове тісто родзинки шоколад кулінарний блог покроковий рецепт рецепт з фото святкова випічка пасха кулинарный блог рецепт с фото пошаговый рецепт дрожжевое тесто изюм пасхальный хлеб праздничная выпечка к чаю до чаю кулич пасхальный пасха

Немає коментарів:

Дописати коментар