середа, 20 вересня 2017 р.

Тертий пиріг



Рецепт цього пирога взяла у своєї тітки Лариси, у якої завжди дуже смачна випічка. Її тертий пиріг я пам'ятаю ще з дитинства: він був з білого тіста з начинкою з яблучного повидла. Але після одного "пікнічного" дня народження у знайомих, де я скуштувала такий пиріг в шоколадній інтерпретації,  я дещо змінила старий рецепт і тепер печу тільки шоколадний тертий пиріг з начинкою з сиру або вишень (а часто і поєднуючи ці дві начинки).

Для тіста на тертий пиріг нам знадобиться:
1 пачка (200 г) вершкового масла (можна масло частково замінити смальцем, наприклад, я брала 50 г масла і 3 ст.л. з вершком смальцю),
2 яйця,
неповна склянка цукру,
1 скл. майонезу (можна замінити сметаною, але тоді тісто буде менш пісочним),
1 ч. л. гашеної соди,
2 ст. л. какао,
борошно

Начинка:
кисломолочний сир+яйця+цукор+лимонна цедра
та/або
вишні без кісточки (можна консервовані)
або
повидло (якщо повидло занадто солодке, можна в нього додати перемелений лимон)

Приготування тіста:
Масло потерти на тертці. Якщо масло частково замінюємо смальцем, до подрібненого масла додати смалець.
Далі додати яйця, майонез, цукор, перемішаний з какао, гашену соду та все перемішати.
Додати борошно (спочатку додати 3 склянки, перемішати і далі борошно додавати по 0,5 склянки): тісто має бути дуже м'яким, але тримати форму, відстаючи гарно від рук  (якщо частину масла замінювати смальцем, тісто буде більш м'яким і липким). 
Дуже важливо не перенасити тісто борошном, щоб пиріг був пісочним, а не твердим.


Тісто роздіяляємо на дві частини: більшу (десь 2/3 від всього тіста) та менша (1/3).
За традицією таке тісто потрібно замотати в харчову плівку та покласти в холодильник хвилин на 30, щоб охололо (воно стане твердішим за рахунок охолодження масла).
Я, частіше всього, в холодильник тісто не ставлю, а одразу формую з нього пиріг:
Більшу частину тіста руками розпластую по дну дека (вистачає на деко від духовки)


Зверху викладаю начинку. Коли є і сир, і вишні, часто їх комбіную: можна половину пирога змастити сирною начинкою, а на другу половину викласти вишні; можна на все деко сирну начинку, а поверх нього вишні - кому як більше подобається.


Зверху на буряковій тертці натерти менший шмат тіста, щоб такими "тістовими пластівцями/баранцями" злегка прикрити начинку.



Випікати до готовності при температурі 200° С.
Коли вихолоне, нарізати на шматочки. По бажанню можна злегка притрусити цукровою пудрою.










тертий пиріг рецепт тертого пирога тісто для тертого пирога начинки для тертого пирога пісочне тісто шоколадний пиріг какао вишні творог майонез тісто на майонезі масло маргарин в дорогу до чаю кулінарний блог покроковий рецепт рецепт з фото для гостей шоколадна випічка тёртый пирог шоколадный пирог рецепт с фото кулинарный блог пошаговый рецепт пирог с вишнями пирог с творогом творог вишни к чаю песочное тесто

Немає коментарів:

Дописати коментар