вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Дріжджовий пиріг з яблуками



Загалом, тісто, яке я використовую для цього пирога, є універсальним, з нього виходить смачна і піца, і пиріжки, і пироги.

250 мл молока трішки підігріти, щоб було ледь тепле, та додати
0,5 ст. л цукру і
2 ч.л. сухих дріжджів. Дати дріжджам підійти "шапочкою".
Поки дріжджі піжходять, в іншій посудині (в якій будемо вимішувати тісто) змішати
1 яйце з
1,5 ст. л. цукру (якщо любите солодке тісто, можна цукру додати трішки більше),
0,5 ч. л. солі,
6 ст. л. олії
та додати молочно-дріжджову суміш,
все легенько перемішати та додати
500 г борошна

Ще нам знадобиться додатково 1 яйце для змащування поверхні пирога.

Для начинки: яблука, цукор.

Замісити м'яке тісто, дати йому підійти.

Коли тісто майже підійшло, починаємо робити начинку (наперед її не роблю, щоб яблука не встигли сильно пустити сік):
яблука тремо на буряковій тертці (я яблука не чищу, після випікання пирога шкірочка у начинці не відчувається), та змішуємо їх з цукром (кулькість цукру на свій смак).

Коли тісто збільшить вдвічі, обім'яти його та розділити на 2 частини: більшу (2/3), яка буде основою пирога, та меншу (1/3), з якої зробимо прикраси.

Деко, в якому будемо випікати пиріг, змастити олією.

Більшу частину тіста руками, змащеними в олії, розпластати по всій поверхні дека (у мене деко від духовки 40*36).
Викладаємо поверх тіста начинку, не доходячи до краю 1 см.
Якщо яблука все-таки встигли сильно пустити сік, можна його трішки надбрати, а в саму начинку додатки трішки крохмалю.



Із меншого шматочка тіста формуємо прикраси: можна зробити "рамочку" по периметру та сіточку діагональними смужками, можна вирізати квіточки-листочки - будь-які прикраси, яких забажає душа.



Залишаємо пиріг трішки підійти. Перед випіканням змащуємо поверхню пирога збитим яйцем, щоб він був рум'яним, по бажанню (але не обов'язково) посипаємо маком або кунжутом та ставимо випікати при температурі 200 град. С.





P.S. Також з цього тіста випікала кошик для горішків, печива та пиріжечків на свято у школу, і велику калиту для шкільних вечорниць (тактяк ці вироби були без начинки, то в тісто додавала більше цукру, а також лимонну цедру)




тісто, тісто для піци, піца, рогалики, пиріжки, пиріг, пиріг з яблуками, дріжджове тісто, рогалики, тісто для рогаликів, економ-тісто, рецепт приготування дріжджового тіста, покроковий рецепт, кулінарний блог, рецепти випічки, випічка, тесто, дрожжевое тесто, пошаговый рецепт, кулинарный блог, выпечка, рецепты выпечки, тесто для пиццы, пицца, рогалики, тесто для рогаликов, пирожки, тесто для пирожков, пирог, тесто для пирога, яблоки, пирог с яблоками, пиріг з яблуками, палпатина, палпатіна, наші улюблені рецепти, наши любимые рецепты, дрожжевой пирог с яблоками, дріжджовий пиріг з яблуками, яблочный пирог, яблучний пиріг, яблука, яблуко, яблоко, украшение пирога, способы формовки теста, вироби з тіста, изделия из теста, тесто для яблочного пирога

Немає коментарів:

Дописати коментар