Цю страву ми вперше спробували в якості гостинця, привезеного нашими друзями з Ізраелю.
В їхній сім'ї хумус полюбляють і дорослі, і діти, які дуже прискіпливі до їжі і їдять лише окремі, звичні для них за смаком та зовнішнім виглядом, продукти.
Друзям цікаво було побачити нашу реакцію на хумус, оскільки своїх українських родичів вони на цю страву "підсадили" ще раніше.
Що ж, з нашою сім'єю та ж історія - привезений хумсус закінчився, зробили його самостійно і будемо робити ще не один раз!
Особливо смакують бутербродики з хумусом та свіжим помідором - для літа дуже підходяща страва.
Додаткової ваги хумусу надає те, що він пісний і ситний.
Невеличка довідка з Вікіпедії:
Ху́мус (хуммус, хомус, гуммус; араб. حُمُّص; івр. חומוס; грец. Χούμους; англ. Hummus); також страва відома під назвами нут, нухат, нохат, гарбанзо (англ. Garbanzo beans), чікпіс (англ. Chickpeas) — закуска з нутового пюре, до складу якого зазвичай можуть входити: оливкова олія, часник, сік лимона, паприка, сезамова паста (тахині).
Арабською мовою й івритом «хуммус» означає як просто горох нут, так і саму закуску.
Хумус особливо популярний на Близькому Сході, у тому числі в таких країнах як Ізраїль, Йорданія, Ліван, Сирія, Туреччина, Кіпр.
Подається як холодна закуска або соус - на сході традиційно з питою, лавашем, в інших регіонах іноді з кукурудзяними чіпсами, хлібом, і т. д.
Хумус містить велику кількість якісного рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів і заліза. Вживання хумусу сприятливо впливає на функцію шлунково-кишкового тракту, на обмін речовин, серцево-судинну систему, значно знижує рівень цукру і холестерину в крові.
Рецепту з чіткими пропорціями у мене немає, власне - він і не потрібен, оскільки кожен готуватиме його, орієнтуючись на смак.
Тож для приготування хумусу нам потрібно:
нут
сіль
мелений чорний перець
олія (в оригіналі - оливкова)
лимонний сік (в крайньому випадку - оцет)
чаник (пару зубців)
Можна додати, але не обов'язково: сезам (кунжут) - кілька столових ложок, грецькі горіхи - невеликі пригорщу (або більше, хто як любить).
Нут відварити до готовності (я варю у суороварці, тому попередньо нут не замочую у воді, а одразу варю, якщо ж варити його просто у каструлі, для пришвидшення цього процесу звечора його намочти у холодній воді).
В окрему посудину злити з нього юшку - вона буде використовуватися при приготуванні страви
В блендері перебити до стану соусу сезам, горіхи, олію та часник
Додати нут, трішки нутової юшки та подрібнити блендером до консистенції пасти. При цьому густину хумусу можна регулювати за допомогою додавання юшки, в якій варився нут. Якщо ж блендера немає, то все можна перемолоти на м'ясорубці з дрібними отворами, просто тоді консистенція хумуса біде дещо інша.
В готову пасту за смаком додати сіль, мелений чорний перець, лимонній сік (або оцет).
Споживати, намащуючи на хліб або лаваш (пісний варіант). Смачно, коли зверху на бутерброд викласти шмоточки свіжого помідора.
З 0,5 кг сухого нуту у мене вийшло більше 2 л хумусу. В холодильнику хумус може зберігатися більше тижня (якщо залишиться ;-)).
хумус, нут, горіхи, сезам, бутерброди, намазка для бутербродів, закуски, перекус, на пікнік, на природу, пісні страви, піст, без яєць, олія, оцет, лимонний сік, рецепт з фото, кулінарний блог, рецепт с фото, кулинарный блог, постные блюда, рецепт хумуса, как приготовить хумус, закуски, для бутербродов, бутерброды, на природу, на пикник, орехи, пошаговый рецепт, покроковий рецепт
Немає коментарів:
Дописати коментар