неділя, 20 листопада 2022 р.

Котлетки з овочами тушковані


Інгредієнти:

500 г фаршу,

2-3 яйця (залежно від розміру яєць),

1 цибулина,

1 велика морквина (або 2 менших),

3-4 картоплини,

пару зубців часнику,

сіль, перець,

приправи (за бажанням).

Для соусу: 

1 цибулина,

100 г сметани,

200 мл томатного соку або 100 томатного соусу/пасти,

0,5-1 скл. води (залежно від того, використовуємо томатний сік чи пасту)


Приготування:

Картоплю почистити, потерти на крупній тертці, віджати сік.

Моркву почистити та також потерти на крупній тертці.

Цибулину дрібно порізати кубиками або потерти на дрібній тертці.

Всі овочі додати до фаршу, туди ж додати яйця, сіль, перець та інші спеції за власним смаком (наприклад, трішки хмелі-сунелі). Фарш гарно вимішати, сформувати котлетки та злегка обсмажити їх на сковорідці на невеликій кількості олії по 2 хв. з кожної сторони.

Окремо приготувати соус для тушкування котлет:

Цибулю нарізати півкільцями та обсмажити на невеликій кількості олії. Змішати сметану, томатний сік, дрібка солі, воду, смажену цибулю.

Котлети скласти в посуд, в якому вони будуть тушкуватися, перекладаючи їх соусом. Залишки соусу вилити зверху. Довести до кипіння та тушкувати на невеликому вогні хвилин 15.


Галета із заварного тіста (пісна)

Рецепт дуже простий, з ним легко впорається і дитина. Коли дуже хочеться щось до чаю, а вдома невеликий вибір інгредієнтів або не хочеться витрачати багато часу - саме те, що потрібно.

Інгредієнти для тіста (можна зробити 2-3 галети середнього розміру):

160 мл води

120 мл олії

дрібка солі

360 г борошна

1 ч.л. розпушувача


Додатково для посипки під начинку:

2 ст.л. цукру,

1 ст.л. крохмалю

 Начинка:

2-3 яблука або інші фрукти, ягоди.


Приготування:

Борошно змішати з розпушувачем.

Воду закип'ятити разом з олією та дрібкою солі, одразу вилити до борошна і гарно розмішати.

Коли тісто дещо охолоне, трішки вимісити його руками та залишити ще холонути.

Тим часом яблука помити, розрізати на четвертинки та вирізати з них серцевину з насінням. Кожну четвертинку далі розрізати на скибочки товщиною близько 5 мм.

Тісто розкачати на пергаментному папері в круг. Товщина розкачаного тіста має бути не більше 5 мм. Якщо тісто липне до качалки,його можна трішки припорошити борошном.

2 ст. л. цукру змішати з 1 ст. л. крохмалю (без гірки) та посипати тісто, не досипаючи 1,5-2 см до краю, оскільки його ми будемо загинати на начинку.

На тісто викласти яблука чи інші фрукти/ягоди (також не докладаючи на 1,5-2 см до краю), край загорнути поверх начинки. 

Варто слідкувати, щоб загорнутий край не утворював великих складок і щоб ці складки були рівномірними, тоді тісто пропікатиметься більш рівномірно.

Разом з пергаментним папером, на якому розкачувати тісто, галету перекласти на деко і випікати при т-рі 180 °С близько 30 хв. Однак час випікання залежить від окремої духовки (у мене випікається довше). Орієнтир - тісто на загнутих бортиках стає сухеньким та хрумким.

Готову галету можна припорошити цукровою пудрою.


Як варіант, галету також можна зробити в непісному форматі з несолодкою начинкою. Тоді замість цукру з крохмалем тісто змастити вершковим крем-сиром або начинкою з кисломолочного сиру (сир+яйця чи сметана+сіль+спеції, зелень) та викласти зверху овочі (помідор, перець, цибуля). Злегка побризкати олією, можна також посипати кунжутом, насінням льону, соняшника тощо.





Рисова запіканка з м'ясом та сиром


Відношу цей рецепт до лінивих, коли все перемішав і постав в духовку готуватися. Смак зовсім не схожий на плов, чудовий спосіб урізноманітнити домашні страви.


Інгредієнти:

250 г сметани або вершків (якщо сметана густа, то ще + 50-100 г води),

300 г курячої грудки або нежирної м'якої свинини (можна менше чи більше - на власний розсуд);

3 яйця,

150 г сиру твердого (100 г в запіканку і 50 г посипати зверху),

250 г сирого рису (рис можна замінити булгуром),

сіль, перець мелений,

приправи (я використовую італійські трави),

помідор (за наявності) - прикрасити зверху,

кукурудза - за бажанням, але не обов'язково.


Приготування:

3 яйця збити виделкою зі 250 г сметани чи вершків (+ трішки води, якщо сметана густа).

Додати сіль, мелений чорний перець та улюблені приправи. Також додати 100 г потертого на тертці твердого сиру, все перемішати. Мені ще подобається додавати солодку кукурудзу.

М'ясо (найсмачніше виходить з курячим філе) порізати маленькими кубиками, додати до рідкої суміші.

Рис (можна замінити булгуром) промити, додати до інших інгредієнтів, все перемішати.

Вилити у змащену маслом форму, зверху прикрасити кружечками помідор (якщо є, або, за бажанням, можна змасти томатною пастою чи соусом), посипати 50 г тертого твердого сиру.

Запікати при т-рі 180 °С приблизно 30-40 хв. (потрібно орієнтуватися по своїй духовці, щоб рис був готовий і запіканка не пересушилася).




P.S. Пропорції в рецепті орієнтовні, особливо для яєць, сиру, м'яса. Тобто наповнення для рису можна обирати на власний смак та залежно від наявної їх кількості.


P.P.S. Замість м'яса пробувала класти у запіканку фрикадельки (були готові заморожені у морозилці) - теж непоганий варіант, особливо коли обмаль часу на приготування. Фрикадельки клала у запіканку після того, як вилила її у форму.

вівторок, 25 жовтня 2022 р.

Кіш закусочний

 


Чудовий варіант на всі випадки: для святкового столу, для створення свята у будні, для подорожі, пікніка та для походу з гостинцем у гості.

Для мене це своєрідна альтернатива піці, однак перевагою кіша є те, що він смакує як теплим, так і холодним.

Інгредієнти для тіста:

200 г борошна,

160 г масла,

1 яйце,

дрібка солі,

дрібка цукру


Інгредієнти для начинки - довільний набір. Головне правило - в кіш всі інгредієнти для начинки кладуться вже готовими (підсмаженими чи провареними). Наприклад, можна використати такі варіації:

1) куряче філе чи шинка + шампіньйони + перець болгарський + морква, цибуля + кабачок;

2) куряче філе чи шинка + ананас + плавлений сир дрібними кубиками + кукурудза;  

3) сьомга + шпинат + цибуля, морква + брокколі;

4) шпинат + брокколі + кабачок + цибуля, морква;

5) шампіньйони + цибуля, морква + плавлений сир дрібними кубиками.

Заливка для кіша готується з розрахунку:

на 1 яйце 

50 г сметани (можна замінити молоком, вершками, майонезом) 

та  50 г сиру (використовувала твердий, плавлений - добре виходить в обох випадках).

На 1 великий кіш потрібно робити 2-3 порції заливки.


Приготування:

Для тіста масло натерти на буряковій тертці (якщо тверде), а якщо воно м'яке - просто додати до борошна. Розтерти масло з борошном в крихту.

Додати яйце, сіль, цукор. Замісити м'яке тісто та поставити його в холодильник поки готуватиметься начинка.

Для начинки кожен інгредієнт окремо нарізати на невеликі шматочки, моркву можна натерти на тертці. Потім кожен інгредієнт окремо підсмажити на сковорідці до готовності.

Форму для кіша застелити фольгою або пергаментним папером.

Тісто для кіша розкачати або розправити руками по дну форми та сформувати з нього бортики. Дно попроколювати виделкою та поставити в духовку випікатися при т-рі 180°С 15 хв.

Після цього форму з основою вийняти з духовки та шарами викласти начинку.


Для заливки всі інгредієнти збити блендером. Можна додати листя шпинату, тоді заливка вийде гарного салатового кольору.

Якщо блендера немає - сир натерти на мілку тертку, яйця зі сметаною збити виделкою, все гарно перемішати.

Кіш з начинкою залити заливкою, можна прикрасити зверху помідорами. Поставити випікатися до готовності.









вівторок, 27 вересня 2022 р.

Ліниві биточки з курячого філе

 


Страва, яка завжди "на розхват", в тому числі і серед дітей. Також чудовий варіант для пікніків та на перекус в дорогу.

Інгредієнти:

500 г курячого філе,

2 яйця,

2-3 ст.л. сметани або майонезу,

2 ст.л. манки,

сіль та перець за смаком,

1 ст.л. борошна або крохмалю,

1/2 цибулини потертої (бажано).

Також можна імпровізувати, додаючи консервовану кукурудзу, дрібно різаний болгарський перець, зелену цибулю чи іншу зелень, тертий твердий сир тощо.


Приготування:

Куряче філе порізати на дрібні шматочки (до 1 см).

Яйця змішати зі сметаною до однорідного стану, додати різане філе та всі інші інгредієнти, гарно перемішати і залишити на 30 хв., щоб манка розмокла.

Смажити на олії як млинці.

Смакують як гарячими, так і холодними.



Варення-повидло з яблук

 

Чудовий рецепт, за яким я варю варення з літніх яблук "Папіровка".

Пропорції:

на 1 кг яблук 2 скл. цукру


Приготування:

Яблука гарно вимити, обчистити від шкірки та серцевини. 

Чищені шматочки яблук одразу  кидати у воду, в який додано оцет (на 1 л води 2-3 ст.л. оцту) - так вони не потемніють. У цій воді яблука знаходяться, поки чиститься вся партія.

Потім воду з оцтом злити, яблука промити холодною водою, воду злити.


Шматочки яблук засипати цукром. Посудину злегка потрусити, щоб цукор обмішався з яблуками.

 Залишити на пів доби, щоб яблука пустили сік.


Варити, періодично помішуючи,  20-30 хв. до потрібної густоти. При бажанні, в процесі варіння можна додати ще цукор чи трішки лимонної кислоти - залежить від смаку яблук.

Варення насипати у стерилізовані банки, закатати металевими кришками, перевернути догори дном до вистигання.

Пиріг з яблуками по типу шарлотки


Дуже вдалий рецепт пирога, який можна зробити не лише з яблуками, а й з будь-якими іншими фруктами-ягодами.

Тісто виходить досить щільним, гарно тримає форму, пиріг смачний.

За цим рецептом виходить пиріг на все деко від духовки.

Якщо пекти в звичайній круглій формі, то потрібно пів порції тіста.

Інгредієнти:

6 яєць,

250 г цукру,

1 скл. олії,

2 ч.л. розпушувача,

2 скл. борошна.

Фруктове наповнення: яблука або будь-які інші ягоди чи фрукти.


Приготування:

Яблука почистити від серцевини та нарізати скибочками товщиною 5 - 7 мм. 

Далі приготувати тісто:

Яйця збити з цукром до стану густої пишної маси.

Продовжуючи збивати, поступово частинами додати олію.

Борошно змішати з розпушувачем та невеликими частинами змішати з яєчною сумішшю, акуратно перемішуючи лопаткою знизу вверх.

Деко змастити вершковим маслом, вилити тісто та посипати зверху різаними яблуками.

За бажанням, зверху пиріг можна притрусити цукром, змішаним з корицею.

Випікати при т-рі 180 °С.




вівторок, 9 серпня 2022 р.

Салат з баклажанів з помідорами


Салат смачний та ситний, чудова страва зі смаком зрілого літа.

Інгредієнти:

2 баклажани,

2 помідори,

3 варених яйця,

часник,

сіль, перець,

майонез


Приготування:

Баклажани почистити від шкірки, нарізати соломкою та хвилин 10 вимочити їх у солоній воді.

Потім баклажани промити, дати воді стекти та обсмажити до готовності (вони змінять колір).


Варені яйця порізати соломкою.


Помідори також нарізати соломкою (якщо вони дуже соковиті, то краще вийняти насіння, щоб салат був не занадто вологим).


Всі інгредієнти з'єднати, додати за смаком сіль, перець та подрібнений часник. 
Заправити салат невеликою кількістю майонезу.










пʼятниця, 5 серпня 2022 р.

Сирні кульки (сирники-пончики)



Один зі смачних варіантів страв з використанням кисломолочного сиру.

Інгредієнти:

400 г кисломолочного сиру,

3 ст. ложки цукру,

2-3 яйця (залежно від вологості сиру),

дрібка солі,

1 ч.л. соди (не гасити),

ваніль чи ванільний цукор за смаком,

230 г борошна

 

Для смаження кульок:

350 мл олії,

1 ст.л. горілки (щоб кульки вбирали менше олії при смаженні)


Приготування:

До 400 г кисломолочного сиру додати 2-3 яйця, 3 ст.л. цукру та все гарно розім'яти виделкою.

Далі туди ж додати дрібку солі, 1 ч.л. соди (соду не гасити!), ваніль на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру. 

Знову перемішати та додати 230 г борошна.

Тісто гарно вимішати ложкою, воно буде липким.

Для формування пончиків тісто набирати чайною ложкою, притрушувати борошном та формувати руками кульки розміром з горіх (близько 3 см). Складати на припорошену борошном дощечку.

Спочатку потрібно зробити всі кульки і лише потім ставити нагріватися олію, оскільки пончики смажаться досить швидко.

В металевий посуд з товстим дном налити олію, додати в неї (поки олія ще холодна) 1 ст.л. горілки. Лише тоді ставити олію розігріватися.

Смажити пончики в гарно розігрітій олії на середньому вогні, допомагаючи їм перевертатися. Кульки при смаженні значно збільшаться в об'ємі.

Після приготування сирні кульки викласти на паперову серветку, щоб стекла зайва олія.

За бажанням, притрусити цукровою пудрою. 

Смакують і теплими, і холодними.

Готові пончики можна заморозити.

З однієї порції тіста виходить близько 37 кульок.








пʼятниця, 8 липня 2022 р.

Закусочний пиріг "Кростата" з кабачком/гарбузом. Пісочне тісто на пиві



Смачний та легкий у приготуванні закусочний пиріг. Особливо актуальним він є влітку, коли починається пора активного збору врожаю кабачків, які входять до начинки кростати.

Інгредієнти для тіста:

300 г борошна;

150 г охолодженого масла;

100 мл пива;

дрібка солі.


Інгредієнти для начинки:

2 середніх кабачка (кабачки можна замінити гарбузом);

100-200 г курятини (або 2 сосиски, чи 100-200 г будь-якого м'ясного фаршу, чи шинки);

2 цибулини;

3 яйця;

зелень, спеції за смаком (наприклад, італійські трави);

сіль, мелений перець;

200 г сиру твердого (можна сир твердий + сулугуні чи бринза).


Приготування:

Спочатку готуємо тісто.

В миску насипати просіяне борошно, додати до нього дрібку солі.

Туди ж потерти на крупній тертці охолоджене вершкове масло. Все перемішати, розбираючи руками, щоб утворилася борошняно-масляна крихта.


До крихти додати 100 мл пива, замісити однорідне тісто. Готувати тісто потрібно швидко, щоб масло не встигло розтанути.

Тісто виходить м'якеньким та дуже приємним на дотик, не липне.

Загорнути тісто в харчову плівку та покласти в холодильник, поки готуватиметься начинка.

Для начинки цибулю почистити, порізати півкільцями та поставити смажитися на невеликій кількості олії.

Коли цибуля почне золотитися, додати туди порізану на невеликі кубики курятину. 

Курятину можна замінити м'ясним фаршем або порізаними на шматочки сосисками чи шинкою. Смак, відповідно, теж буде різним (з сосисками кростата за смаком нагадує піцу; мені найбільше подобається кростата з курячим філе).

Продовжити обсмажувати.


Тим часом кабачки почистити від шкірки (якщо вона вже щільна), та нарізати тонкими півкільцями. Якщо в кабачків вже сформувалися насінини, то середину вичистити ложкою.



Додати кабачки до цибулі та м'яса, посолити, поперчити. Обсмажити, щоб кабачки обм'якнули та змінили колір ("пройшлися гарячим").


Потім все викласти на тарілку, щоб вихолонуло до теплого стану.

Сир натерти на крупній тертці та додати до теплих кабачків.


Туди ж додати яйця, а також за бажанням - зелень, спеції (мені подобаються італійські трави).
!!! Якщо верх кростати теж покривати тістом, то 1 жовток залишити для змащування тіста, яке буде зверху пирога.


Тісто дістати з холодильника, дати йому пару хвилин полежати, щоб воно стало м'якішим і легше розкачувалося. 

Зазвичай із однієї порції тіста я роблю 2 кростати діаметром 25-30 см, в яких поверх начинки не ролю сіточку з тіста, тому тісто одразу діля на 2 рівні частини. 
Я якщо ж кростату покривати сіточкою, то вийде 1 пиріг, на низ якого використовуємо більшу частину тіста, а на верхню сіточку - меншу.

Викласти тісто на пергамент чи фольгу, припорошити його зверху злегка борошном та тонко розкачати в круг, діаметр якого на пару сантиметрів має бути більшим від діаметру форми, в якій випікатиметься кростата.
Тісто легко розкачується до тонкого.

Разом з пергаментом чи фольгою, на якій розкачувалося тісто, викласти його у форму, сформувати бортики.


Щоб тісто не підіймалося, попроколювати його виделкою.


Вилити начинку. За бажанням прикрасити верх кростати решіточкою зі смужок тіста, змастити їх жовтком.


Випікати при т-рі 180°С до готовності (приблизно 40-45 хв.).
Перед вживанням дати кростаті трішки охолонути, тоді начинка стане щільнішою.


P.S. Смак кабачків в начинці не домінує і практично не помітний. Майже ніхто за смаком не вгадує наявність в начинці кабачків.

P.P.S.Так як начинка волога, після випікання тісто внизу кростати може на вигляд бути дещо вологим, однак не сирим на смак!


P.P.P.S. З однієї порції тіста, якщо верх кростати тістом не покривати і тісто розкачувати тоненько, вийде 2 кростати діаметром 30 см, висотою 1-1,5 см. В такому випадку можна готувати подвійну порцію начинки, або одну половину тіста заморозити для наступного разу.